必學!曲髮直髮造型秘技

TEXT: Karen C. SPECIAL THANKS: Andy Chuk from Just Salon

聽到好多女生都話每次剪完頭髮時,髮型師幫我哋set到個頭靚一靚,但自己之後都唔會set得返。當然,我哋唔會有髮型師咁好技巧,但set唔掂亦可能係因為揀錯咗適合自己的造型產品。

咁究竟我哋點樣揀適合自己的頭髮造型產品?其實要視乎你自己的髮型係點,頭髮的長度並不是主要的根據點,而係需要根據個人喜好,睇吓自己想塑造邊種效果,就揀返對應的產品。

直髮

效果:順滑貼服

可用產品:
1) 較重身的髮臘(hair wax)
2) 直髮水──較重身,可令頭髮貼服。         
3) 髮尾油──令頭髮看起來自然有光澤。

CG!Recommended:

 

Lucido-l 柔順直髮乳液 $49

 蘊含+CMC專業護髮成分,修護頭髮原有的水分儲藏機能,也可令頭髮觸感柔軟順滑。


Schwarzkopf BC Bonacure Moisture Kick Spray Conditioner $115

可當作是噴的護髮素,為乾燥缺水秀髮注入水分,重塑水分平衡,令頭髮健康亮澤、容易梳理。

效果:鬆身、有層次感

可用產品:
1) 髮泥(hair clay)──可分乾泥及濕泥。乾泥黏性較強,看起來啞身一點,效果較蓬鬆;濕泥造出來的效果比較自然有光澤。
2) 鹽水──噴在髮根附近的位置,輕輕吹乾並用手輕輕亂摷,造出自然的鬆身效果。

CG!Recommended:

Wella Ocean Spritz Beach Texture Spray $110

水泥噴霧(即鹽水),能塑造出自然凌亂而啞光的髮型。只要均勻噴於頭髮上,簡單地用手指造型,突出個別曲線。

TIPS 

1.春夏天唔好選用重身、黏性重的髮泥,因為天氣潮濕炎熱,容易出汗,頭的油脂分泌較多,容易令頭髮造型失去效果,變得又扁又塌。

2. 髮泥唔好搽喺髮根位置,因為容易令頭髮變「立」。

曲髮

效果:自然捲曲

可用產品:較輕身的mousse

CG!Recommended:

Vidal Sassoon Soft Wave Mousse $49.9
打造具空氣感的輕盈波浪捲髮,特別適合中長髮與捲髮,可以加強支撐度,卻不會有黏膩感。

效果:有光澤的捲曲

可用產品:髮膠(Hair gel)

CG!Recommended:

Wella Shape Shift Modling Gum $110

曲髮使用,可為曲髮部分定型及為頭髮帶來光澤。

效果:自然乾身效果

可用產品:Hair cream或Hair wax──可令頭髮彈性更加強烈,並做到鬆身效果。
*注意:Hair cream或Hair wax一定要塗在所有髮尾捲曲的位置。

CG!Recommended:

Shiseido Treatment Wax $150
蘊含麥芽糖醇成分,能鎖緊髮絲中的水分,更有效阻止頭髮吸收空氣中多餘的水分。適用於幼軟髮絲,加強髮根的豐盈空氣感。

Tips

  1. 曲髮女生每天出門前最好先洗頭,然後喺濕髮上搽上造型產品,可風乾頭髮或用風筒吹頭,比較建議用風筒吹,因為可以令髮型挺身啲,又容易控制髮型。
     
  2. 洗頭後唔好用密齒梳梳頭,應該用手指或較闊齒的梳來梳,否則容易將曲髮梳返直。


其實,揀頭髮造型產品應該要好似揀護膚品一樣,先了解自己需要,亦要了解不同產品的功效,然後揀選適合自己的。其實,除了問朋友試過邊隻好用之外,就係要靠自己的恆心努力嘗試了!